In een tijd waarin de transportwereld kampt met duizenden vacatures lukt het mijn huidige werkgever Dobbe Transport chauffeurs (medewerkers) te binden en te boeien. Een gezonde blend van de polder- en stadsmentaliteit zeg maar. Dat binden en boeien zorgt voor een gebalanceerde wederkerigheid tussen werkgever en werknemer (ik). De insteek is dat binnen de grenzen van de redelijkheid en billijkheid je kan aangeven wat je interessant, leuk en uitdagend vind om te rijden.

Ik vind het bijvoorbeeld leuk om naast ritten in de Randstad wat meer van Nederland en kort daarbuiten te zien. De stip op de horizon is nog eens een periodieke rit naar het distributiecentrum van Dobbe Transport in Toulouse, omdat ik met Toulouse en specifiek Castanet-Tolosan een emotionele- en familieband heb. Mijn ambities op de korte termijn waren in ieder geval 1 van de variabelen dat ervoor zorgde dat ik werd aangewezen voor het rijden met een nieuwe Mercedes Actros M bakwagen.

De afgelopen week reed ik trouwens weer op de toch al vertrouwde Mercedes Atego. Dinsdag, donderdag en vrijdag bevoorraadde ik in Amsterdam restaurants en hotels met wijnen en glaswerk. Ik zit namelijk in een poule van een aantal chauffeurs die deze taak roulerend een week doen. De switch van de ene auto naar de andere auto betekent een overstap naar een andere generatie en toepassing van techniek. Een simpel voorbeeld is dat de bediening van de cruise control bij de Atego rechts op het stuur zit en bij de Actros M links en dat ik op de Atego weer met conventionele spiegels moet werken. Nu zijn dat minimale aanpassingen, omdat je brein kan teruggrijpen op bekende routines.

Anders ligt het natuurlijk bij nieuwe uitvindingen en technologische ontwikkelingen. Edin Mujagic beschrijft in zijn boek ‘Keerpunt 1971’ (dé Sint- of Kerstkadotip voor 2023!) met zijn economische bril de technologische ontwikkelingen in de afgelopen eeuwen. Een belangrijke uitvinding voor de 1e industriële revolutie medio 1760 in Engeland was de uitvinding van de stoommachine door James Watt. Het zorgde voor een ontwikkeling van kleinschalige productie en een vooral agrarische samenleving naar productie op industriële schaal, urbanisatie, bevolkingsgroei en een daling van bijvoorbeeld de kindersterfte in Londen van kinderen jonger dan 5 jaar in 80 jaar tijd van 3 op de 4 naar 1 op de 3.

De 2e technologische ontwikkeling ontstond met de uitvinding van stroom in 1870. Een werkende zag – niet alleen zijn loon verdubbelen – vooral zijn welvaart toenemen omdat door productiegroei de kosten daalden en daarmee de prijzen van producten. Die trend zou aanhouden tot 1971 en waarom totdat jaar is iets waarom je dat boek echt moet lezen. In die 100 jaar namen verder de communicatie (bv telegraaf), transport (bv spoorlijn, Suezkanaal), levensstandaard (bv hygiëne door aanleg rioolstelsels) en de zorg enorme sprongen voorwaarts.

Het zaadje van de 3e industriële revolutie werd gepland in de Koude Oorlog. Een strijd tussen de Amerikanen en Rusland was wie als 1e de ruimte in zou gaan. Toen Rusland dat voor elkaar kreeg, waren de Amerikanen tot op het bot gemotiveerd de 1e mens op de maan te krijgen. Het internet zag in die periode het daglicht en leidde de IT-revolutie in. Inmiddels zitten we kort in de 4e industriële revolutie – de ontwikkeling gestimuleerd door de smart technologie. De technologische ontwikkeling en innovatie vind je in de vrachtwagen ook terug. In vrachtwagens vind je standaard of optioneel een boordcomputer, vermoeidheidsdetectie, emergency brake assist, airconditioning, navigatie, cruise controle, adaptive cruise control (afstand tot je voorganger), predictive cruise control (leg ik later uit), lane departure warning system, lane keeping assist of hill start assist.

Uitvindingen en nieuwe technologieën hebben vaak een nieuwe infrastructuur nodig om toegepast te worden. De uitvinding van stroom kun je pas gebruiken als er leidingen en kabels zijn gelegd. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de overstap van fossiele brandstof aangedreven (vracht)auto’s naar elektrisch aangedreven (vracht)auto’s. Verder duurt het algemene gebruik van nieuwe technologie en innovaties even. De gemiddelde mens gooit pas de klompen over de sloot als het voordeel ziet of omarmt de verandering als het merkt dat hij/zij er middenin zit. Een klassiek voorbeeld is dit interview van Frans Bromet in 1998. Een ander voorbeeld is de vrouw van een Amerikaanse President die bang was om het elektrische licht in de avond aan te doen in het Witte Huis. Ze stak nog lange tijd kaarsen aan.

Voor mij is dat op dit moment het omarmen van het werken of beter gezegd – rijden – met de predictive cruise control, de voorspellende cruise control op die nieuwe vrachtauto. De predictive cruise control (PPC) voorspelt aan de hand van je route welke snelheid het beste is en wordt automatisch geactiveerd als je de cruise control inschakelt. De Mercedes Actros M kent een algemene en een specifieke tussenstedelijke instelling voor de PPC. Je wordt in het rijden bijvoorbeeld geholpen bij het rijden met de juiste snelheid door bochten, de wettelijke snelheid op weggedeelten, of het nemen van rotondes. Ik hoef alleen te sturen – de vrachtauto doet de rest. Binnen de PPC kun je nog wel specifieke snelheidstoleranties voor rijden over een heuvel (berg), bochten of rotondes instellen.

Laat ik zeggen dat ik nog in een ontdekkingsfase zit. Uiteraard omdat je als chauffeur altijd eindverantwoordelijk blijft en de computer wel weet hoe zwaar je bent, alleen niet weet wat je geladen hebt. Dus dat kan betekenen dat je veel langzamer een bocht of rotonde moet nemen dan de vrachtauto misschien van plan is. Daarnaast wordt alle data die de vrachtauto registreert over het rijden, vertaald in een cijfer. Dat cijfer zegt iets over je rijgedrag en het daaraan gekoppelde brandstofverbruik en gebruik van je rempedaal. Onder de streep bepaalt je rijgedrag namelijk de kosten van je rit. Uitermate belangrijk voor de werkgever natuurlijk.

En daar wringt het nog in mijn hoofd – uit de cijfers blijkt dat ik op dit moment efficiënter rijd dan de computer. Toch wil en moet ik het een kans geven – net als die vrouw van een Amerikaanse President!

PPC is geen nieuwe politieke partij!

6 gedachten over “PPC is geen nieuwe politieke partij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *